Preek tijdens de nachtmis

Kerstmis in het jaar A

(reeks 1998-1999)

ANDERE PREKEN VAN DE WEEK

Voor de tekst van de Evangelie-lezing van deze dag en een meditatie
klik hier en zoek de juiste week


Kerstavond 24-12-1998, nachtmis. Parochie H. Bartholomeus Poeldijk.
Pastoor Michel Hagen. A.M.D.G.

Kerstkaarten. Elk jaar verschijnen er weer nieuwe. De fantasie van ontwerpers en drukkers is geloof ik onuitputtelijk. En ook hier in de kerk is weer een nieuwe opstelling voor de kerststal bedacht. We zien kersttaferelen; moderne, abstracte kaarten, gelovige kaarten met Maria, Jozef en het kindje. Zakelijke kaarten, glimmend en glanzend, maar zonder enige band met het kerstgebeuren. Zelfgemaakte kaarten, producten van de nieuwe kleurenprinter of van huisvlijt, gevouwen papiertjes of combinaties met kaarten van het vorige jaar. Vrijwel alle kaarten wensen ons behalve de kerstwensen ook het beste voor 1999. Het zijn eigenlijk toekomstdromen, waarbij natuurlijk gezondheid en geluk hoog scoren.

Maar wie biedt ons enige zekerheid over de toekomst? Is het wetenschap en techniek? Quantum-technologie misschien? Informatieoverdracht, sneller dan het licht. Zit daar onze toekomst?
Of de astronomie. Het heelal blijft uitdijen. Een vreemde onbekende kracht is daar verantwoordelijk voor. Wat voor toekomstbeeld geeft dat?
En nog een ander bericht: Voor het eerst in de mensengeschiedenis hebben ze alle genen van een klein wormpje in kaart gebracht. Zit daar misschien de toekomst van de mens? Gaan ze ooit jullie kinderen klonen, omdat ze zulk mooi erfelijk materiaal hebben?
Of heeft Internet de toekomst? Of zit de toekomst in de Euro? Doet u ook al mee aan de beleggingsgolf? Waar zit onze toekomst?

Wat de een als ideaal beschouwt, als een droom, ziet een ander als een onheilspellend toekomstbeeld. Vanavond willen we daarom op een andere manier naar de toekomst kijken. Daarom zijn we hier, niet alleen om even de kerstsfeer te proeven, mensen zoeken méér, je zoekt iets dat richting geeft, iets dat ons verstand, wetenschap en onze plannen te boven gaat. Je wilt iets ervaren dat echt toekomst heeft.

Voor die ervaring luisteren wij naar het kerstverhaal en kijken we naar het Kind in de kribbe. Wat zal Jozef gedacht hebben, toen hij met Maria, hoogzwanger, vanuit Nazaret naar Betlehem moest. Wat heeft hij gedacht over de toekomst? Geen vrij land om in te wonen, de Romeinen hielden de hele wereld in hun macht. Slechts beperkte religieuze vrijheid. Opstandjes rondom. Wat voor toekomst kon Jozef zijn vrouw bieden, het was ingewikkeld genoeg, Maria was meer van God dan van hem. En dat kleine Kind, een Kind waar nog veel meer vraagtekens omheen hingen, wat was hun toekomst?

Misschien is het vreemd, maar als we die geschiedenis in de Bijbel lezen, lijkt het dat Jozef daar niet echt over piekerde; hij had met denken en dromen iets anders ontdekt. Niet Hij bepaalde de toekomst van dit Kind. Dit Kind bepaalde zijn toekomst. Niet hij had deze vrouw gekozen, God had haar en hem uitgekozen. Niet hij maakte de plannen voor de toekomst, God maakte ze.

Bij zoān gedachte kan je opstandig worden: waar is nu je vrijheid? Waar is jouw inbreng? Je kunt ook de situatie proberen te vermijden of te ontvluchten. Dat leek Jozef in het begin ook te doen. Maar nu niet meer, na zijn droom wist hij dat God erachter stak en dat stelde hem gerust. De wereld is groter dan ons groepje, de toekomst is groter dan wat wij maken. De werkelijkheid is veel te groot voor ons verstand.

Jozef had iets ontdekt. Wat hij moest doen was Īproberen met de plannen van God mee te werkenā. Als dat zou lukken dan zou wat hij deed echt toekomst hebben. En daar ging hij voor, dat deed hij, met hoofd en hart, voor tweehonderd procent.

Toekomst. Je wilt graag weten wat het worden zal. Je gezin, je bedrijf, of voor de jongeren studie, werk en carrière. Je kunt het verzekeren, maar daarmee red je het niet echt. Je kunt alles laten uitrekenen door een bureau en een marktonderzoek houden. Het geeft uiteindelijk geen zekerheid. Je leeft gezond, je doet aan sport en ontspanning en eet bewust, toch kan je morgen dood zijn. Maar er bestaat een toekomst en een zekerheid die daar bovenuit stijgt?

Open je hart voor Gods plannen. Open je oren voor Gods woorden. Open je ogen om te zien hoe God bezig is, hoe Hij de dingen doet op zijn manier. Open dan je handen, God legt zijn toekomst in jouw handen. Neem hem aan, neem de toekomst op.

Vanavond is het thema: de toekomst gaat open. God geeft de toekomst in een klein Kind, Hij vraagt ons ervoor te zorgen. In elk mensenkind, in u en mij wil Hij dat wonder opnieuw laten gebeuren, bij iedere geboorte, bij iedere doop en iedere dag opnieuw, in elk goed gebaar, in elk goed initiatief. Met Kerstmis gaat de toekomst open, en hij gaat iedere keer open als wij het Leven uit Gods hand aannemen.

De toekomst gaat open als je de weg probeert te gaan, net als Jozef. Meedenken en meedromen met God. Heb je tegenslagen. Overwin ze. Is de ene weg versperd, zoek een andere, maar doe het net als Jozef, doe het met God.

En ook als je niets van quantum-technologie weet, dan mag je weten dat jouw gebed sneller gaat dan het licht, God weet het al voor je het uitspreekt. En hoe groot het heelal ook wordt; Gods liefde en zorg voor ons is nog groter, die is oneindig. En hoeveel genen we nog zullen ontdekken; het haalt het niet bij Gods kennis, God kent zelfs jouw gedachten en God ziet de toekomst. Doe mee met God, doe mee met Jozef en Maria, met het kleine Kind in de kribbe. Laten we hier onze toekomst vieren, op dit geboortefeest, onze toekomst is geboren, de toekomst gaat open in ons hart, oren, ogen en handen.

Bijna tweeduizend jaar geleden heeft God een kerstgroet gestuurd, de mooiste kerstkaart stond er als een ster aan de hemel, een muzikale kerstkaart, want er klonk gezang van engelen in hart en verstand, toen ontvingen herders een Blijde Boodschap. God stuurde ons zijn kerstwens in een pasgeboren Kind, gezondheid en geluk in hart en ziel. Aan wie met Hem meedoet, is er een toekomst met God.  Amen.



Terug naar homepage